Αθλητική Καρδιά

Αθλητική Καρδιά

Η αθλητική καρδιά για πάνω από εκατό χρόνια συνεχίζει να αποτελεί μια πρόκληση των ερευνητών και των κλινικών ιατρών . Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο το γεγονός πως η έντονη σωματική άσκηση προκαλεί σημαντικές αλλαγές στην μυοκαρδιακή δομή και λειτουργία, οι οποίες αλλαγές οδηγούν στην εμφάνιση ατόμων με αθλητική καρδιά . Αναφορικά με το παρελθόν από το 1890 συναντάμε ιατρικές εκθέσεις που περιγράφουν αθλητές με μεγαλοκαρδία . Το 1899 στην Σουηδία η ιατρός Henscen περιγράφει μεγαλοκαρδία σε σκιέρ των Βορείων χωρών . Την ίδια χρονιά ο Εugene Darling περιγράφει τα ίδια ευρήματα σε κωπηλάτες. Στις αρχές του 1900, ο Paul Dudley White είναι ο πρώτος που κατέγραψε φλεβοκομβική βραδυκαρδία και ταχυαρρυθμίες κατά την ανάπαυση δρομέων μεγάλων αποστάσεων. Η έντονη επαγγελματική άθληση είναι δυνατόν να προκαλέσει μεταβολές της δομής της καρδιάς (υπερτροφία και διάταση της αριστερής κοιλίας ) και ηλεκτρικές μεταβολές (βραδυκαρδία λόγω αύξησης του παρασυμπαθητικού) .

Με δεδομένες τις αιμοδυναμικές διαφορές, η αθλητική δραστηριότητα μπορεί να διαχωριστεί σε δύο μορφές:

  1. την ισοτονική άσκηση -με φυσιολογικές ή μειωμένες περιφερικές αντιστάσεις- (τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ,η ποδηλασία , η κωπηλασία και η κολύμβηση.
  2. ισομετρική άσκηση – με αυξημένες περιφερικές αντιστάσεις – προκαλεί την παροδική αλλά δυνητικά σεσημασμένη αύξηση της συστολικής πίεσης . (άρση βαρών και ο στίβος ) .

 

Τα πολύ συνηθισμένα αθλήματα όμως , όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, περιλαμβάνουν σημαντικά στοιχεία και από την ισομετρική και από την ισοτονική άσκηση. Η καρδιακή αναδιαμόρφωση που προκαλείται από την άσκηση είναι παρόμοια στις γυναίκες και στους άνδρες αθλητές . Οι δομικές καρδιακές ανωμαλίες ασαφούς προέλευσης και σημασίας, μπορεί να ανιχνευθούν κατά την διάρκεια ενός τακτικού καρδιολογικού κλινικού ελέγχου , ή ενός ελέγχου πριν από τους αγώνες καθώς και κατά την διερεύνηση συμπτωματικών αθλητών.

Η διαφοροδιάγνωση μεταξύ καρδιακής αναδιαμόρφωσης λόγο άθλησης και υπερτροφικής ή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας λόγο νόσου , είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά και πολύ σημαντική, καθώς θα καθορίσει τυχόν περιορισμό της άσκησης και φαρμακευτική ή ακόμα και επεμβατική αντιμετώπιση.

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς έχει αποδειχθεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο στην αξιολόγηση του αθλητή με μεγαλοκαρδία.

Η εμφάνιση αρρυθμιών είναι συχνό εύρημα στους σκληρά προπονημένους αθλητές . Οι πιο συνήθεις αρρυθμίες που παρατηρούνται είναι οι βραδυαρρυθμίες . Το αίσθημα παλμών λόγω των εκτάκτων συστολών , αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που αναγκάζει τους αθλητές να ζητήσουν ιατρική γνώμη .

Η μείωση του φόρτου της προπόνησης καθώς και η απομάκρυνση τους από την λήψη και κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων ή άλλων ουσιών, έχει αποδειχθεί πως μειώνει την εμφάνιση τέτοιων αρρυθμιών και μπορεί να είναι χρήσιμη ως θεραπευτική παρέμβαση στον συμπτωματικό αθλητή -ασθενή .

Η ανάπτυξη των προαναφερόμενων συμπτωμάτων μπορεί να οφείλετε και στην χρήση παραγόντων που βελτιώνουν την απόδοση (β αναστολείς , ανδρενεργικοί αγωνιστές , διουρητικά , διεγερτικά, αναβολικά στεροειδή ανδρογόνα, ενέσιμη ινσουλίνη, αυξητική ορμόνη , κρεατίνη , μεθυλφαινιδάτη, καφεΐνη , ερυθροποιητίνη )

Η συμμετοχή στον αθλητισμό και η τακτική άσκηση είναι δεδομένο πως προάγει την καλή υγεία. Παρ” όλα αυτά οι αθλητές δεν έχουν ανοσία απέναντι στις καρδιαγγειακές εκδηλώσεις και τις ασθένειες, γι αυτό και πρέπει να γίνετε τακτικός καρδιολογικός έλεγχος στους αθλητές και όχι μόνο.

Ο καρδιολογικός έλεγχος των ατόμων πριν την συμμετοχή τους σε αθλητικά γεγονότα μπορεί να μειώσει δραστικά την εμφάνιση αιφνίδιου θανάτου .