Κορονοϊός: Τι εκπληκτικό έδειξε νέα έρευνα για όσους παίρνουν στατίνες για την χοληστερόλη

Τα άτομα που παίρνουν στατίνες για να μειώσουν την χοληστερόλη στο αίμα τους έχουν περίπου 50% να πεθάνουν από επιπλοκές του κορονοϊού.
Η μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες που επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση και τα δεδομένα θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που απαιτούνται για την επιβεβαίωση του οφέλους των στατινών στην COVID-19”, λέει ο δρ. Aakriti Gupta, καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian και στο Ιατρικό Κέντρο Irving του πανεπιστημίου Columbia και ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.

“Εάν το ευεργετικό τους αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, τότε οι στατίνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχθούν ως μια χαμηλού κόστους και αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική για την COVID-19”, προσθέτει ο έτερος συν-επικεφαλής συγγραφέας δρ. Mahesh V. Madhavan, επίσης καρδιολόγος στο ίδιο ιατρικό κέντρο.

Κορονοϊός: Γιατί έγινε έρευνα για τις στατίνες

Οι δρ. Gupta, δρ. Madhavan και οι συνεργάτες τους είναι καρδιολόγοι που κούραραν νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας έπεσε στη Νέα Υόρκη.

“Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς που αρρώστησαν πολύ και χρειάστηκαν νοσηλεία είχαν υψηλά ποσοστά υπερφλεγμονής και πήξης”, λέει η δρ. Elaine Wan, επίκουρη καθηγήτρια καρδιολογίας και καρδιο-ηλεκτροφυσιολόγος, που επίσης συνέγραψε την μελέτη.

“Ως καρδιολόγοι, φυσικά οι στατίνες μας ήρθαν στο μυαλό”, λέει ο δρ. Gupta. «Εκτός από τη γνωστή δράση μείωσης της χοληστερόλης, οι στατίνες είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και ανοσορυθμιστικές τους ιδιότητες».

Κορονοϊός: Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι συγγραφείς εξέτασαν τα αποτελέσματα για 2.626 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν σε ένα ιατρικό κέντρο στο Μανχάταν κατά τις πρώτες 18 εβδομάδες της πανδημίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν 648 ασθενείς που έπαιρναν τακτικά στατίνες πριν αναπτύξουν COVID-19 με 648 ασθενείς που δεν έπαιρναν στατίνες. Οι ασθενείς σε κάθε ομάδα αντιστοιχίστηκαν έτσι ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα δημογραφικά στοιχεία, στις συννοσηρότητες ή στη χρήση άλλων φαρμάκων στο σπίτι.

Κορονοϊός: 50% λιγότεροι θάνατοι μεταξύ όσων έπαιρναν στατίνες

Μεταξύ των χρηστών στατινών, 96 άτομα (14,8%) πέθαναν στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την εισαγωγή τους σε σύγκριση με 172 άτομα (26,5%) που επίσης πέθαναν, αλλά δεν έπαιρναν στατίνες.

Όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλες διαφορές μεταξύ των ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
  • Η χρήση στατινών συσχετίστηκε σημαντικά με μείωση κατά 50% της θνησιμότητας εντός νοσοκομείου (εντός 30 ημερών)
  • Οι ασθενείς με στατίνες τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που είναι δείκτης φλεγμονής.
  • Η χρήση στατινών ΔΕΝ συσχετίστηκε με στατιστικά σημαντική μείωση ούτε στην ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών (18,6% για όσους έπαιρναν στατίνες έναντι 21,9% για όσους δεν έπαιρναν), ούτε στις ημέρες παραμονής σε αναπνευστήρα (13,5 έναντι 12,8) ούτε και στη διάρκεια νοσηλείας (7 ημέρες και στις δύο κατηγορίες).

Κορονοϊός: Σύγκριση με άλλες παρόμοιες μελέτες για τις στατίνες

Άλλες μελέτες και μετα-αναλύσεις από την Κίνα έδειξαν επίσης όφελος επιβίωσης από τις στατίνες μεταξύ των ασθενών με COVID-19. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για ασθενείς σε δυτικές χώρες που γενικά έχουν περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό nature communications, είναι μία από τις μεγαλύτερες που επιβεβαιώνουν την επίδραση των στατινών στην έκβαση της COVID-19. Μικρότερες αναδρομικές μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα.

Κορονοϊός και στατίνες: Απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές

Αν και η μελέτη συνέκρινε συμμετέχοντες με παρόμοια ιατρικά στοιχεία και ελήφθησαν υπόψη και άλλες μεταβλητές, ως αναδρομική ανάλυση, άγνωστοι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν τα αποτελέσματα. “Μόνο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές μπορούν να αξιολογήσουν τα οφέλη των στατινών σε ασθενείς με COVID-19”, λέει ο ανώτερος συγγραφέας δρ. Sahil A. Parikh, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου NewYork-Presbyterian / Columbia.

Πολλές τυχαιοποιημένες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων μελετών για το εάν οι στατίνες μπορούν να αποτρέψουν ακόμα και τη νοσηλεία για COVID-19 και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου, όταν χορηγούνται σε ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Πηγή: https://scitechdaily.com