Χοληστερίνη – Μύθοι & Αλήθειες

Συστήνεται μία ισορροπημένη δίαιτα, την οποία ο ασθενής να μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα. Αναμένεται μία μείωση που κυμαίνεται, με μέσο όρο το 10-15%. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταβλητότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αναφορικά με τη σχέση διατροφής-χοληστερίνης. Μετά από ενάμιση μήνα επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις. Εάν τα επίπεδα χοληστερίνης είναι ακόμη υψηλά, μπορούμε να προσθέσουμε τρόφιμα όπως οι φυτικές στερόλες, ή στανόλες (οι οποίες δεν αφήνουν τη χοληστερίνη να απορροφηθεί από τον οργανισμό) και μειώνουν την χοληστερίνη κατά 10-15%, αν ο θεράπων ιατρός θεωρεί ότι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τον συγκεκριμένο ασθενή. Εάν τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι υψηλότερα από αυτά που θα έπρεπε, διατηρούμε τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και προστίθεται και φάρμακο, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται για ιδιαίτερα μεγάλα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού μας και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού, που είναι διαφορετικές από ασθενή σε ασθενή.

📌ΜΥΘΟΣ:
Εάν η υψηλή χοληστερίνη «πέσει» με δίαιτα σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πια.

Το συνηθέστερο λάθος όσων κάνουν δίαιτα για αυξημένη χοληστερίνη είναι ότι πραγματοποιούν για δύο μήνες για παράδειγμα ιδιαίτερα αυστηρές δίαιτες, οι οποίες όμως είναι αδύνατον να διατηρηθούν εφ’ όρου ζωής. Το κομμάτι που αφορά στην αλλαγή του τρόπου ζωής, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους μας, ειδικά στο ξεκίνημα, δεν είναι όμως ακατόρθωτο! Έχει ιδιαίτερη σημασία όταν κάποιος «κάνει» δίαιτα για αυξημένη χοληστερίνη να «κάνει» μία δίαιτα την οποία να μπορεί να ακολουθεί εφ’ όρου ζωής, διαφορετικά το όφελος του να βελτιωθούν τα επίπεδα χοληστερίνης για δύο ή τρεις μήνες το χρόνο για παράδειγμα, είναι μηδαμινό.

📌ΜΥΘΟΣ:
Εάν η χοληστερίνη ρυθμιστεί ικανοποιητικά με φάρμακα, η διατροφή δεν παίζει πια ρόλο και μπορεί να είναι «ελεύθερη».

Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και για ίδια επίπεδα χοληστερίνης, όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής από όσους ακολουθούσαν κυρίως δυτική διατροφή.

📌ΜΥΘΟΣ:
Τα φάρμακα για τη χοληστερίνη καταστρέφουν το συκώτι!

ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ! Αυτό που συμβαίνει με το συκώτι είναι ότι 0.5-2% των ανθρώπων που θα πάρουν φάρμακα για τη χοληστερίνη (στατίνες) θα αυξηθούν οι τρανσαμινάσες τους. Σε ορισμένους εξ’ αυτών (όσων τριπλασιάσουν τις αρχικές τιμές) θα χρειαστεί διακοπή ή αλλαγή φαρμάκου, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενή. Όμως η αύξηση αυτή δεν συνεπάγεται βλάβη για το συκώτι. Κανένας ασθενής δεν έχει υποστεί ηπατική βλάβη από την αύξηση αυτή των εργαστηριακών ενζύμων και η διακοπή του φαρμάκου τις επαναφέρει πάντα στα αρχικά τους επίπεδα.

Ελληνική καρδιολογική εταιρεία