Χθεσινό περιστατικό ασθενούς με επαναγγείωση σε έμφραγμα καθυστερημένης προσέλευσης

Όσο εξελίσσεται η πανδημία που ζούμε, σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται: πως έχουν μειωθεί τόσο αισθητά τα περιστατικά οξέος εμφράγματος στα νοσοκομεία;

Κάποια παραδείγματα:

Στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, τα ποσοστά των προσερχόμενων εμφραγμάτων μυοκαρδίου μειώθηκαν κατά 70%.

Υπάρχουν χιλιάδες αναφορές από ιατρούς, ότι εάν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σοβαρά, οι ασθενείς δεν καλούν το ασθενοφόρο επειδή φοβούνται.Στην Ισπανία, η Ομάδα Εργασίας της Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας δημοσίευσε ένα άρθρο που δείχνει μια πτώση των καταγεγραμμένων εμφραγμάτων κατά 40% στην Ισπανία. Στην πρωτεύουσα Μαδρίτη η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους ιατρούς του νοσοκομείων της Μαδρίτης. Το 90% των νοσηλευομένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της Μαδρίτης είναι COVID-19 ασθενείς. Η πτώση των εμφραγμάτων στα μεγάλα νοσοκομεία της Μαδρίτης θα μπορούσε να προσεγγίζει το 80%. Σε μεγάλη Καρδιολογική Κλινική της Μαδρίτης βλέπουν 4 ασθενείς με έμφραγμα εβδομαδιαίως, ενώ ο φυσιολογικός αριθμός θα ήταν περίπου πέντε ασθενείς ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Και αυτό είναι μόνο για τα εμφράγματα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα οξέα στεφανιαία επεισόδια, όπως ασταθή στηθάγχη ή εμφράγματα χωρίς ανάσπαση του ST.

Η εξήγηση που δίνεται από τους καρδιολόγους είναι ότι οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι στο σπίτι, πολλοί απ αυτούς παρουσιάζουν άτυπα συμπτώματα που δε τους δίνουν τη δέουσα σημασία ή τα μπερδεύουν με κάποια λοίμωξη ή μυοσκελετικό ενόχλημα ενώ στη πραγματικότητα περνούν ΟΞΥ έμφραγμα του μυοκαρδίου στην οικία τους και δεν εμφανίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτοί οι ασθενείς να προσέρχονται στα καρδιολογικά ιατρεία,τα οποία προφανώς θεωρούνται πιο «ασφαλή» με συμπτώματα δύσπνοιας,εύκολης κόπωσης,στηθάγχης,οιδημάτων και απ το καρδιολογικό ελεγχο να προκύπτει καρδιακή ανεπάρκεια,συνέπεια του πρόσφατου εμφράγματος-καθυστερημένης προσέλευσης.  

Οι ιστορίες είναι παράξενα όμοιες σε όλο τον κόσμο. Στην Ατλάντα των ΗΠΑ, στο Emory University School of Medicine, εκτιμάται ότι έχουν δει μια πτώση του όγκου των εμφραγμάτων μεταξύ 20% και 50%.  

Στο Νοσοκομείο Καρδιάς και Θώρακος του Λίβερπουλ στην Αγγλία, στην τελευταία εφημερία αντιμετωπίσθηκαν τρία περιστατικά με έμφραγμα του μυοκαρδίου μεταξύ 5 και 10 μ.μ. και στη συνέχεια κανένα όλη τη νύχτα. «Αυτό είναι ανήκουστο στο νοσοκομείο μας», ανέφεραν οι καρδιολόγοι. Ακόμη λιγότερες είναι οι επείγουσες διακομιδές για άλλα οξέα στεφανιαία σύνδρομα μεταξύ νοσοκομείων. Ο εφημερεύων καρδιολόγος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πραγματικά αισθανόμαστε την απουσία των εμφραγμάτων εκεί έξω»!!!!

Το σοβαρότερο πρόβλημα και η ανησυχία όλων μας είναι λοιπόν πως οι ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματα τους, υπό τον φόβο ότι θα κολλήσουν COVID-19, εάν καλέσουν ασθενοφόρο ή καταλήξουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η αργοπορία όμως στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου έχει πραγματικά ΟΔΥΝΗΡΑ αποτελέσματα διότι αυξάνονται οι θάνατοι, αλλά και οι επιπλοκές. Χρειάζεται ο ασθενής παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας πιο πολλές ημέρες, ενώ πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να αποκτήσει ο ασθενής καρδιακή ανεπάρκεια με επιπτώσεις στην πρόγνωσή του, στην ποιότητα της ζωής του, αλλά και οικονομική επιβάρυνση του συνόλου με δεδομένο ότι χρειάζονται ακριβές θεραπείες στη συνέχεια (πχ απινιδωτές). Αναφέρονται διαρκώς περιστατικά με επιπλοκές λόγω καθυστερημένης προσέλευσης ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου με καρδιογενή καταπληξία (shock), καρδιακή ρήξη, και γενικότερα πράγματα που δεν βλέπουμε τόσο συχνά τώρα, που κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε στο μέλλον. Ήδη σε μεγάλο νοσοκομείο στο Μιλάνο έχουν αύξηση των ασθενών με περιεμφραγματικές επιπλοκές.  

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην υποεκτίμηση των συμπτωμάτων και πρέπει να τονισθεί ότι η αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών προβλημάτων, και κυρίως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, γίνεται κανονικά όπως και πριν την επιδημία COVID-19.