30 Σεπ Καρδιολογική παρακολούθηση μετά το έμφραγμα
Η τακτική παρακολούθηση από τον θεράπων καρδιολόγο είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να μειωθούν, αν και όσο αυτό είναι δυνατόν για κάθε ξεχωριστή περίπτωση, οι πιθανότητες να ξανασυμβεί κάποιο ανάλογο επεισόδιο.
Ο 1ος μήνας μετά το επεισόδιο είναι ο μήνας της απαραίτητης αποκατάστασης.
- 1 ΣΤΟΥΣ 5 ΑΣΘΕΝΕΙΣ που έχει υποστεί έμφραγμα, σύμφωνα με τα στατιστικά, διατρέχει κίνδυνο και για νέο επεισόδιο στα επόμενα 3 χρόνια, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η συνέπεια του ασθενή στις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών.
- Η ΑΣΚΗΣΗ που συστήνεται στον ασθενή μετά τον 1ο μήνα από το επεισόδιο και αφού έχει γίνει αποκατάσταση, συνήθως είναι αερόβια: περπάτημα ή ποδήλατο με ταυτόχρονο έλεγχο των καρδιακών τυχόν αρρυθμιών από τους γιατρούς. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ & ΒΑΡΗ, με μεγάλη προσοχή και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης ασθενή και τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών.
- ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ συστήνεται συνήθως 3 μήνες μετά το επεισόδιο και προτείνονται τα οργανωμένα κολυμβητήρια που διαθέτουν θερμαινόμενες πισίνες, ναυαγοσώστη και απινιδωτή. Το κολύμπι στην ανοιχτή θάλασσα και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες είναι προτιμότερο να αποφεύγεται.
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ: δεν υπάρχει γενικός κανόνας που να ισχύει για όλους τους ασθενείς, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μία γενική συμβουλή είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι στο φαγητό και σημαντικός περιορισμός της κατανάλωσης τυποποιημένων, δηλαδή συσκευασμένων, τροφίμων γιατί περιέχουν πολύ αλάτι.
- ΠΡΩΙΜΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: είναι πολύ σημαντικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για μία γυναίκα με διαβήτη κυήσεως, με κληρονομικότητα από την οικογένειά της, μία γυναίκα που καπνίζει υπερβολικά, που έχει κεντρική παχυσαρκία. Η προσοχή με σωστή διατροφή ή και φάρμακα αν χρειαστεί πρέπει να ξεκινά ήδη από την προ-κλιμακτηριακή περίοδο και να συνεχίζεται έντονα και τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, πάντα με τις οδηγίες των ειδικών για κάθε περίπτωση.
- ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: είναι ένας παράγοντας κινδύνου, που θα πρέπει να ελεγχθεί μετά τον τοκετό, με τις κατάλληλες εξετάσεις ελέγχου, σύμφωνα με τη σύσταση των ειδικών ιατρών και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης.
- ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ & ΟΔΗΓΗΣΗ: δεν υπάρχουν γενικευμένοι κανόνες που να ισχύουν για το σύνολο των ασθενών, ωστόσο συστήνεται να υπάρχει αποχή κατά τον 1ο μήνα μετά το έμφραγμα, μήνας που γίνεται η αποκατάσταση και οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι.
- Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ (Life Style): Αφορά στις αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορεί να αποτελέσουν τη βασική θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων, πάντα σε συνεννόηση κα με τη συνεργασία των θεράποντων γιατρών του ασθενή, για τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ληφθεί ή τυχόν άλλες επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Η πρόληψη, αλλά και η θεραπεία που βασίζονται στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες και στις συμπεριφορές μας (διακοπή καπνίσματος, ελάττωση ή διακοπή της χρήσης αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, μαζί με τη διαχείριση του άγχους και των διαπροσωπικών σχέσεων) μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και τη θεραπεία νοσημάτων.
- ΑΓΧΟΣ: μερικές φορές είναι φυσιολογικό και απαραίτητο συναίσθημα, το παθολογικό άγχος όμως μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σήμα για έμφραγμα. Η διαχείριση του και η υποστήριξη του ασθενή από τους επαγγελματίες υγείας και το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον του, είναι σημαντικά για τη στήριξη του ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα, ώστε να επιστρέψει ευκολότερα στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής του.
- ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ. Πέρα από το μηχανικό, δηλαδή το βιολογικό κομμάτι που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση και κατάλληλη διαχείριση, η ψυχική υγεία του ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί με την ίδια σημασία στη φροντίδα της.
- ΤΙΜΗ LDL (ΚΑΚΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ) ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ: η τιμή της LDL (κακής χοληστερόλης) – που είναι ιατρικά επιθυμητή -για την υγεία του ασθενή, μετά από ένα επεισόδιο εμφράγματος, ορίζεται αυστηρά κάτω από 55mg/dL.
πηγή: Ελληνική Καρδιολογικη Εταιρεία