Κολπική Μαρμαρυγή

Κολπική Μαρμαρυγή

Η Κολπική Μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας (ακανόνιστος καρδιακός παλμός), στην οποία οι δυο άνω κοιλίες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τις δύο κάτω κοιλίες. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από την πάθηση, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι άκρως δυσοίωνες, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συσχέτισης της νόσου με την ηλικία. Δυσοίωνο είναι και το σκηνικό στην Ευρώπη, καθώς ο αριθμός των ασθενών άνω των 55 ετών αναμένεται να αυξηθεί από 8,8 εκατ. το 2010 σε 17,9 εκατ. το 2060.

Συμπτώματα

Πολλές φορές τα συμπτώματα της Κολπικής Μαρμαρυγής δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως «σιωπηλή πάθηση». Τα πρώτα, όμως, σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται είναι συνήθως:

 • Ταχυπαλμίες ή / και αρρυθμίες
 • Αδυναμία
 • Πόνος στο στήθος
 • Αυξημένα επεισόδια λιποθυμίας
 • Αυξημένη κόπωση
 • Ζαλάδα ή δύσπνοια.

Η Κολπική Μαρμαρυγή μπορεί να είναι περιστασιακή ή παροξυσμική, όταν τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται, διαρκούν για λίγα λεπτά έως ώρες και στη συνέχεια εξαφανίζονται, επίμονη, όταν ο καρδιακός ρυθμός δεν επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα από μόνος του, αλλά απαιτείται ειδική θεραπεία, προκειμένου να αποκατασταθεί, αλλά και μόνιμη, όταν ο καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί παρά μόνο με τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής σχετίζονται με:

 • Την ηλικία. Όσο τα χρόνια περνούν, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισής της.
 • Την καρδιακή νόσο. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις βαλβίδες της καρδιάς, έχουν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο ή συγγενή καρδιοπάθεια, ή έχουν ιστορικό καρδιακής προσβολής αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
 • Την υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Τις χρόνιες παθήσεις, όπως: δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, υπνική άπνοια, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδης διαβήτης και χρόνια νεφρική νόσος.
 • Το οικογενειακό ιστορικό, την παχυσαρκία και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

 

Πώς συνδέεται με το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Η Κολπική Μαρμαρυγή απαιτεί άμεση θεραπεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Και αυτό γιατί εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί και να «μπλοκάρουν» την κανονική ροή του αίματος προς το κεφάλι.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι πάσχοντες από Κολπική Μαρμαρυγή έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν τη νόσο. Μάλιστα, με βάση τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από την Κολπική Μαρμαρυγή τείνουν να είναι πιο σοβαρά. Περισσότεροι από 750.000 ασθενείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και 130.000 πεθαίνουν εξαιτίας της Κολπικής Μαρμαρυγής.

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα εντείνεται, καθώς ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διενεργείται ακόμη σε τακτική βάση με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά υποδιάγνωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, ως αποτέλεσμα της κολπικής μαρμαρυγής, εκδηλώνεται με:

 • ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πόδι, στο χέρι ή στο πρόσωπο
 • δυσκολία στην ομιλία ή στη κατανόηση του λόγου
 • αδυναμία κίνησης
 • έντονο πονοκέφαλο
 • προβλήματα στην όραση σε ένα ή και στα δύο μάτια

 

Πώς μπορεί να προληφθεί

Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση στους πάσχοντες από Κολπική Μαρμαρυγή είναι ότι το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο μπορεί να προληφθεί, αρκεί να συμμορφώνονται στη φαρμακευτική αγωγή και να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας επισημαίνουν ότι είναι εξίσου σημαντικό να αντιμετωπίζονται και οι άλλες παθήσεις, αν υπάρχουν, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το αμέσως επόμενο καίριο βήμα για την πρόληψη της Κολπικής Μαρμαρυγής είναι η τήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, την αποφυγή των βλαβερών trans λιπαρών, του αλατιού και γενικά των επεξεργασμένων τροφίμων.

Σημαντική θεωρείται και η τακτική άσκηση, που συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Επίσης, οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα, να περιορίσουν το αλκοόλ και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Νιώσε τον παλμό, εντόπισε το πρόβλημα

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των ασθενών για την έγκαιρη διάγνωση της ΚΜ, συνιστά την συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα και να μειώσετε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μετρήστε τους καρδιακούς σας παλμούς, πιέζοντας δύο δάχτυλα στον καρπό σας και καταγράψτε τα αποτελέσματα δύο φορές την ημέρα, για δύο εβδομάδες. Αν έχετε ακανόνιστο σφυγμό, ενδέχεται να οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.